U ponedjeljak 03.lipnja 2019. je održana edukativna radionica osnovnoškolcima iz OŠ fra Ante i Gnječa, povodom uspostave novog sustava odvojenog prikupljanja komunalnog otpada „od vrata do vrata“ na području Staševice i Spilica-Crpala-Gnječi. Također, 24. i 25.travnja Komunalno održavanje d.o.o. je organiziralo edukacije o novom načinu prikupljanja otpada za odrasle mještane sa područja Staševice, Spilica-Crpala-Gnječi. Kako bi Vam približili održanu edukaciju i njezin sadržaj, prezentaciju možete pogledati na sljedećem linku: „Održivo gospodarenje otpadom“.

Osnovnoškolcima su pokazani negativni utjecaji otpada na okoliš, zdravlje i živi svijet, kako mogu smanjiti količine otpada koje stvaraju u kućanstvu, problemi plastičnog otpada i kako izbjeći plastičnu ambalažu, ideje za ponovnu uporabu stvari koje im više ne trebaju te kako da odvajaju otpad u nove spremnike koje su dobili.

Novi sustav odvojenog prikupljanja komunalnog otpada obvezuje mještane Staševice i Spilica-Crpala-Gnječa da odvajaju iz svog kućanskog otpada plastiku, papir, staklo i metal, s ciljem smanjenja količine otpada koja se odlaže na odlagalištu Lovornik i povećanja količina odvojeno prikupljenog otpada koji će se proslijediti na daljnju obradu, odnosno iskoristiti kao sekundarna sirovina u proizvodnji novih proizvoda. Kućanstvima su podijeljene 2 vrste spremnika: kanta za miješani komunalni otpad i kanta za selektivno prikupljeni otpad (papir, plastiku, staklo i metal), a obuhvaćeno je 230 domaćinstava.