Komunalno održavanje iz Ploča nabavilo je novo vozilo Mitsubisi Fuso Canter, snage motora 110 kW, kapaciteta 7,5 metara kubičnih. Direkoru Kominalnog Ivici Žulju ključeve je uručio Siniša Bradarić, predstavnik za Dalmaciju tvrtke Tehnix, koja je proizvođač nadogradnje na novom vozilu pločanskih komunalaca.

Vozilo je nabavljeno ponajviše zbog uskih uličica na pojedinim dijelovima gradskoga područja, osobito u Vukovarskoj ulici, Kominu i Rogotinu, gdje veliki kamioni nemaju pristup. Dogovoren je najam od 12 mjeseci, kako bi se u takvim, posebnim, uvjetima ispitale karakteristike vozila i stvarna učinkovitost u specifičnim okolnostima.

„Ovo je dio planiranih aktivnosti nabaveza prilagodbu Uredbi o komunalnom otpadu koja je početkom studenoga stupila na snagu, s rokom prilagodne od tri mjeseca. Planiramo nabaviti još dva manja vozila, kapaciteta 7,3 „kubika“ poput ovoga, te jednog manjeg kapaciteta pet „kubika“, rekao je Žulj. Komunalno održavanje u svome voznom parku već ima dva velika kamiona, nabavlljena 2014. i 2016. godine, te jedno starije vozilo.

Da bi se uskladili s Uredbom potrebno je izgraditi i opremiti sortirnicu selektivno prikupljenoga otpada, zbog čega će u idućih mjesec dana biti raspisan natječaj za kupnju opreme za sortirnicu, koja će biti u prostoru HŽ carga (bivšeg Plobesta). Sada se posao obavlja ručno, ali zbog očekivanog velikog priljeva selektivno prikupljenog otpada, taj je projekt neophodan. U planu je, također, izgradnja kompostane na gornjem platou odlagališta otpada Lovornik, gdje će se biootpad prerađivati u kompost. Sve aktivnosti poduzimaju se kako bi se do 2020. godine izdvojilo 50 posto korisnih siroviina iz miješanog komunalnog otpada.

Tekst prenosimo s portala www.rogotin.hr